Menu

Weidegang en weidevogels

Ook insecten en weidevogels profiteren van koeien in de wei. De koeienvlaaien vormen een broedplaats voor wormen, vliegen en kevers, belangrijke voeding voor de weidevogels (lees hier meer over bij het thema bemesting). Ook zorgt beweiden voor meer structuur in de wei, met verschillende grashoogtes en bossen. Dit is perfect voor weidevogel kuikens: ze kunnen makkelijker door een beweid perceel lopen dan door een zwaar grasgewas. Ook vormen de bossen en kuilen mooie schuilplekken voor de kuikens tegen roofdieren. De kievit en scholekster hebben een voorkeur voor kort gras en er zijn aanwijzingen dat weidende koeien roofdieren afschrikken. Wel moet bij beweiding in het broedseizoen rekening gehouden worden met de weidevogels (beschermen met schrikdraad of een nestbeschermer): vooral bij veel dieren op een beperkt oppervlak is de kans op vertrapping groter, zeker bij onrustige kuddes (bijvoorbeeld jongvee dat net naar buiten gaat).

Koeienvlaai

Foto van KTC Zegveld

Tenslotte is voorweiden een hulpmiddel voor grasland met een uitgestelde maaidatum wat te groeizaam is: het helpt te voorkomen dat er eind mei een massaal, ondoordringbaar grasgewas komt. Bij weidevogelbeheer kan voorweiden tot uiterlijk 1 of 8 mei.

“Met kleine aanpassingen in je bedrijfsvoering kun je al snel meer biodiversiteit realiseren.” Teus Verhoeff, Adviseur Economie en Strategie bij PPP-Agro Advies

Biodiversiteit in beeld

WeideWinst

Zorg met slimme maatregelen voor meer biodiversiteit op je bedrijf. Getest in de praktijk door collega-melkveehouders die net als jij ook gewoon lekker willen boeren. 

Ontdek hoe je met kruiden, bemesting, slootkantbeheer, beweiding en meer biodiversiteit een boost kunt geven. En ook nog eens voordeel voor je bedrijf behaalt. Dubbele winst dus. Ofwel WeideWInst!

Kies het thema dat bij je past en ontdek wat er mogelijk is!

Bekijk onze thema's

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van