Menu

Hoe bescherm je weidevogelnesten?

Een weidevogelnest zie je snel over het hoofd, vooral in wat hoger gras zijn de eieren nauwelijks te zien. De Grutto en de Tureluur maken hun nest in het grasland, de Tureluur vouwt ook nog wat gras over het nest, goed verstopt dus. Maaien en beweiden zijn belangrijke oorzaken voor het verlies van nesten, vervelend voor vogels en boer. Zijn er weidevogels gaan broeden op jouw land, dan zijn er wat maatregelen die je kan nemen om de nesten te sparen:

  1. Let op alarmerende oudervogels (vliegen luid roepend) voordat je gaat maaien of bemesten. Zij duiden op aanwezige nesten en kuikens op het perceel.
  2. Het laat maaien of weiden geeft de beste kans op nestsucces, dit wil zeggen dat er pas gemaaid of beweid wordt als de nesten zijn uitgekomen.
  3. Toch beweiden? Vertrapping van nesten is minder bij rustiger vee. Droge koeien vertrappen bijvoorbeeld minder dan pinken.
  4. Je kan ook nestbeschermers gebruiken als je toch wil beweiden, maaien of bemesten. Dit kan door uitrasteren (bij vee) of markeren met een stok. Ook zijn er speciale nestbeschermers beschikbaar.
  5. Kuifeend, Krakeend en Wilde eend broeden vooral in de slootkant. Niet maaien van slootkanten tijdens het broedseizoen is daarom een praktische oplossing om deze vogels te helpen.
Vogels

Nest van de Kievit (PPP agro)

Heb je plezier gekregen in het beschermen en helpen van de weidevogels? Er zijn vergoedingen voor weidevogelbeheer en vrijwilligers die jou kunnen helpen, ga voor meer informatie eens praten met het agrarisch collectief in jouw buurt: https://www.boerennatuur.nl/collectieven/

“Met kleine aanpassingen in je bedrijfsvoering kun je al snel meer biodiversiteit realiseren.” Teus Verhoeff, Adviseur Economie en Strategie bij PPP-Agro Advies

Biodiversiteit in beeld

WeideWinst

Zorg met slimme maatregelen voor meer biodiversiteit op je bedrijf. Getest in de praktijk door collega-melkveehouders die net als jij ook gewoon lekker willen boeren. 

Ontdek hoe je met kruiden, bemesting, slootkantbeheer, beweiding en meer biodiversiteit een boost kunt geven. En ook nog eens voordeel voor je bedrijf behaalt. Dubbele winst dus. Ofwel WeideWInst!

Kies het thema dat bij je past en ontdek wat er mogelijk is!

Bekijk onze thema's

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van