Menu

Een koeienvlaai zit vol leven

De koeienvlaai is een broedplaats voor biodiversiteit. Bovengronds trekt een koeienvlaai mestkevers en vliegen aan die graag hun eitjes in de vlaai leggen. Ondergronds bied de vlaai een vochtige plek vol voedsel voor wormen. Weidemest is dus een belangrijke factor voor het verhogen van de biodiversiteit.

Koeienvlaai

foto KTC Zegveld

In een onderzoek naar de afbraak van koeienvlaaien op zand en veen zagen we een enorme toename in aantal wormen onder de koeienvlaaien vergeleken plekken zonder koeienvlaaien. Ook het aantal juveniele (jonge) wormen nam ontzettend toe (zie onderstaand figuur), de koeienvlaai vormt dus een belangrijke broedplaats voor wormen. Ook hadden de koeienvlaaien een grote aantrekkingskracht op mestkevers en mestvliegen. Een toename in wormen is positief voor de bodemgezondheid (verbeterde structuur) en de wormen vormen een belangrijke voedselbron voor weidevogels. De
insecten in de vlaai zijn als ze volwassen zijn en rondvliegen weer een belangrijke voedselbron voor weidevogelkuikens die nog geen wormen kunnen eten.

Onder koeienvlaaien zijn er bijna twee keer zoveel volwassen wormen, en drie keer zoveel juveniele wormen vergeleken plekken zonder koeienvlaaien. (LBI – Carmen Versteeg)

   

Koeienvlaai op veengrond: na zes weken grotendeels opgegeten door wormen (Foto gemaakt door Carmen Versteeg – Louis Bolk Instituut

“Met kleine aanpassingen in je bedrijfsvoering kun je al snel meer biodiversiteit realiseren.” Teus Verhoeff, Adviseur Economie en Strategie bij PPP-Agro Advies

Biodiversiteit in beeld

WeideWinst

Zorg met slimme maatregelen voor meer biodiversiteit op je bedrijf. Getest in de praktijk door collega-melkveehouders die net als jij ook gewoon lekker willen boeren. 

Ontdek hoe je met kruiden, bemesting, slootkantbeheer, beweiding en meer biodiversiteit een boost kunt geven. En ook nog eens voordeel voor je bedrijf behaalt. Dubbele winst dus. Ofwel WeideWInst!

Kies het thema dat bij je past en ontdek wat er mogelijk is!

Bekijk onze thema's

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van