Menu

Najaarsbeheer: weinig effect voor weidevogel

Veel percelen met een beheerpakket voor weidevogels hebben een uitgestelde maaidatum tot 1, 8 of 15 juni, zodat kuikens in alle rust kunnen opgroeien en vliegvlug worden. Een veelgehoord probleem van deze graslanden is dat het gewas in de periode van half mei tot in juni veel te zwaar wordt: dit is niet ideaal voor de kuikens en geeft ook een trage hergroei van het gras na maaien. In het kader van het Project Winst & Weidevogels, gefinancierd door de provincie Zuid-Holland, is in een proef op KTC Zegveld gekeken in hoeverre najaarsbeheer kan worden ingezet om de groei van voorjaarsgras af te remmen om zo beter kuikenland te creëren.

In dit V-focus artikel leest u de resultaten van het onderzoek:

Najaarsbeheer weinig effect voor weidevogel

“Met kleine aanpassingen in je bedrijfsvoering kun je al snel meer biodiversiteit realiseren.” Teus Verhoeff, Adviseur Economie en Strategie bij PPP-Agro Advies

Biodiversiteit in beeld

WeideWinst

Zorg met slimme maatregelen voor meer biodiversiteit op je bedrijf. Getest in de praktijk door collega-melkveehouders die net als jij ook gewoon lekker willen boeren. 

Ontdek hoe je met kruiden, bemesting, slootkantbeheer, beweiding en meer biodiversiteit een boost kunt geven. En ook nog eens voordeel voor je bedrijf behaalt. Dubbele winst dus. Ofwel WeideWInst!

Kies het thema dat bij je past en ontdek wat er mogelijk is!

Bekijk onze thema's

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van