Menu

Meer ruimte voor bloemen, insecten en dieren

In de schrale slootkant hebben kruiden meer kans. Vooral extensieve kruiden (gericht op insecten en vogels) die geen bemesting en een open zode nodig hebben om te kunnen groeien zijn ideaal voor de slootrand. Niet alleen neemt het aantal kruiden toe, ook insecten en dieren profiteren. De bloemen trekken insecten aan, de insecten zijn voedsel voor weidevogels, en de hoge kruiden bieden een schuilplaats voor weidevogel kuikens. Kies je voor een iets bredere rand met lage bemesting dan verbeter je ook de gezondheid van de sloot. Waterinsecten en diertjes krijgen hierdoor een beter thuis.

Het aantal vliegende insecten in de rand is bijna twee keer zo hoog vergeleken het midden van het perceel, ook de kruidenbedekking is een stuk hoger in de rand.

Bron: Jansma et al, 2016. V-focus oktober

(foto Arjan van Duivenbode)

 

“Met kleine aanpassingen in je bedrijfsvoering kun je al snel meer biodiversiteit realiseren.” Teus Verhoeff, Adviseur Economie en Strategie bij PPP-Agro Advies

Biodiversiteit in beeld

WeideWinst

Zorg met slimme maatregelen voor meer biodiversiteit op je bedrijf. Getest in de praktijk door collega-melkveehouders die net als jij ook gewoon lekker willen boeren. 

Ontdek hoe je met kruiden, bemesting, slootkantbeheer, beweiding en meer biodiversiteit een boost kunt geven. En ook nog eens voordeel voor je bedrijf behaalt. Dubbele winst dus. Ofwel WeideWInst!

Kies het thema dat bij je past en ontdek wat er mogelijk is!

Bekijk onze thema's

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van