Menu

Benut je mest: maak een bemestingsplan

Wil je meer diversiteit op je bedrijf dan heb je ook diversiteit in bemesting nodig. Een goede voorbereiding is het halve werk, bewust een plan maken voor je mest kan je helpen bij het
behalen van je doelen:

  • Een kruidenperceel is vooral succesvol bij lage (of geen) bemesting, zeker bij de inzaai. Bij een hoog bemestingsniveau concurreert gras de meeste kruiden weg.
  • Een klaverperceel functioneert het beste bij lage (of geen) kunstmest.
  • Een perceel met uitgestelde maaidatum (om nesten en weidevogelkuikens te sparen) moet je niet of nauwelijks bemesten anders wordt de grasmat veel te zwaar wat negatief is voor zowel kuikens als opbrengst. 2019 VeeFocus: bemesting uitgestelde maaidatum
  • Het uitrijden van drijfmest gedurende het broedseizoen geeft risico op het vernietigen van nesten, eieren en kuikens. Wil je drijfmest rijden verminderen dan kan vroeg beweiden hier een uitkomst bieden, lees hier meer over bij het thema beweiding. Meer en vroeger beweiden betekent daarnaast ook minder mest in de put en bied in het voorjaar structuurrijke en voedselrijke percelen voor insecten en weidevogels, zie ook het verhaal over de koeienvlaai.
  • Heb je wat ruige mest op je bedrijf? Deze mest is heel geschikt als voorjaarsbemesting. Deze meststof is traagwerkend en trekt kieviten aan die de strootjes gebruiken voor hun nest.

De drijfmest die je op deze manier uitspaart kun je weer benutten voor de intensievere maaipercelen of na de eerste snede gebruiken voor de percelen met een uitgestelde maaidatum (na het broedseizoen van de weidevogels van mei tot half juni). Variëren van de mestgift hoeft op deze manier weinig te kosten, de lagere of latere grasproductie in het voorjaar door minder (of tragere) mest wordt grotendeels gecompenseerd door hogere productie in volgende snedes en hogere bemesting op andere percelen.

 

“Met kleine aanpassingen in je bedrijfsvoering kun je al snel meer biodiversiteit realiseren.” Teus Verhoeff, Adviseur Economie en Strategie bij PPP-Agro Advies

Biodiversiteit in beeld

WeideWinst

Zorg met slimme maatregelen voor meer biodiversiteit op je bedrijf. Getest in de praktijk door collega-melkveehouders die net als jij ook gewoon lekker willen boeren. 

Ontdek hoe je met kruiden, bemesting, slootkantbeheer, beweiding en meer biodiversiteit een boost kunt geven. En ook nog eens voordeel voor je bedrijf behaalt. Dubbele winst dus. Ofwel WeideWInst!

Kies het thema dat bij je past en ontdek wat er mogelijk is!

Bekijk onze thema's

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van