Menu

Wat is het effect van maaien op insecten?

Maaien vermindert het aantal insecten in de wei
In het voorjaar van 2018 is er bij ruim twintig boeren in Zuid-Holland onderzoek gedaan naar het effect van graslandmanagement op het aantal insecten in de wei. In mei zijn er gele plakvallen geplaatst, grote gele stikkers die 48 uur in de wei hebben gestaan. Naast het effect van beheer kwam er een duidelijke trend uit: hoger gras = meer insecten op de plakvallen (zie figuur 1).

Het aantal insecten in een pas gemaaid perceel was gemiddeld bijna drie keer zo laag als in een ongemaaid perceel. Ook in andere onderzoeken vinden we een sterk negatief effect van maaien op de aantallen insecten in de wei. In beweide percelen waren ook minder insecten aanwezig, maar wel meer dan in gemaaide percelen. En de beweide percelen worden waarschijnlijk nog onderschat omdat de gele plakvallen geen insecten aantrekken die op weidemest afkomen.

Slim maaibeheer
Op grote schaal grasland maaien is voor veel insecten dus negatief. Kort gras biedt weinig voedsel (nectar, stuifmeel en grassappen) en weinig broed- en schuilmogelijkheden voor weidevogels. Wil je wat doen voor je insecten en weidevogels op je land? Kies dan voor een afwisselend maaibeheer (mozaïekbeheer). Je kan percelen om en om maaien of een randje laten staan, of ga voor meer beweiding. Meer tips over mozaïekbeheer kun vinden bij ons thema mozaïekbeheer. 

Figuur 1. Op basis van 29 graslandpercelen vonden we een significante relatie tussen grashoogte en aantal insecten op de plakvallen (P=0,0076 R=0,46).

“Met kleine aanpassingen in je bedrijfsvoering kun je al snel meer biodiversiteit realiseren.” Teus Verhoeff, Adviseur Economie en Strategie bij PPP-Agro Advies

Biodiversiteit in beeld

WeideWinst

Zorg met slimme maatregelen voor meer biodiversiteit op je bedrijf. Getest in de praktijk door collega-melkveehouders die net als jij ook gewoon lekker willen boeren. 

Ontdek hoe je met kruiden, bemesting, slootkantbeheer, beweiding en meer biodiversiteit een boost kunt geven. En ook nog eens voordeel voor je bedrijf behaalt. Dubbele winst dus. Ofwel WeideWInst!

Kies het thema dat bij je past en ontdek wat er mogelijk is!

Bekijk onze thema's

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van