Menu

Kruidenrijk grasland inzaaien: wachten op vochtig, groeizaam weer

Kruidenrijk grasland is hot. Voor verschillende melkstromen is het als voorwaarde opgenomen om een meerprijs voor de melk te realiseren. Ook in het kader van weidevogelbeheer staat het volop in de belangstelling, mede omdat kruiden voor een grotere insectenrijkdom zouden zorgen (=voedsel voor kuikens). Maar hoe krijg je kruidenrijk grasland?

Vuistregels voor een succesvolle inzaai

Kruidenrijk grasland krijg je niet door simpelweg kruiden in een grasmengsel op te nemen en in te zaaien: vaak zijn er na een paar maanden nauwelijks kruiden terug te vinden. Een goed zaaibed, ondiep zaaien en een rustige start: deze en andere vuistregels voor een succesvolle start hebben we bij elkaar gezet in een factsheet kruiden inzaaien. Let op: sommige (randen van) graslanden zijn al best kruidenrijk. Deze hoeven niet opnieuw te worden ingezaaid, rustig aan met bemesten en de kruiden eens tot bloei laten komen is voldoende.

Augustus goed inzaaimoment

Een aandachtspunt bij inzaai is ook het tijdstip. Veel kruiden kiemen bij een hogere temperatuur dan gras. Daardoor hebben ze bij inzaai in het vroege voorjaar meestal een forse achterstand op het gras. Vanaf eind april speelt dit probleem niet, maar ligt droogte op de loer. In 2018 was dit heel sterk, waardoor vrijwel alle inzaai is mislukt: de kruiden kwamen soms nog wel redelijk op, maar door gebrek aan gras ertussen ontstonden er heel open zodes, waar probleemonkruiden vaak massaal de kop op staken. Ook dit jaar belooft weer weinig goeds: het is kurkdroog. Normaal gesproken is augustus/begin september een betere periode, hoewel dit ook geen garantie bleek in 2018. Kortom, het perfecte inzaaimoment is slecht te voorspellen: het wachten is op groeizaam, vochtig weer.

Kruiden en grassen gezaaid voor droogte: geen gras, wel varkensgras tussen m.n. cichorei

 

 

 

 

 

“Met kleine aanpassingen in je bedrijfsvoering kun je al snel meer biodiversiteit realiseren.” Teus Verhoeff, Adviseur Economie en Strategie bij PPP-Agro Advies

Biodiversiteit in beeld

WeideWinst

Zorg met slimme maatregelen voor meer biodiversiteit op je bedrijf. Getest in de praktijk door collega-melkveehouders die net als jij ook gewoon lekker willen boeren. 

Ontdek hoe je met kruiden, bemesting, slootkantbeheer, beweiding en meer biodiversiteit een boost kunt geven. En ook nog eens voordeel voor je bedrijf behaalt. Dubbele winst dus. Ofwel WeideWInst!

Kies het thema dat bij je past en ontdek wat er mogelijk is!

Bekijk onze thema's

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van