Menu

Snavels dezelfde kant op

31 augustus 2019      

De nazomer is een mooie tijd om groepen kieviten in en boven het boerenland te zien. Soms druk in de weer, maar soms staan ze wat te staan met alle snavels dezelfde kant op: ze houden dan letterlijk de kop in de wind!

Even voorstellen: Weidevogelman is mijn naam en ik ben dol op weidevogels. Ik observeer ze al mijn hele leven en zit vol met kennis over deze fascinerende diertjes. Daar deel ik graag van uit om je van praktische tips en weetjes te voorzien, die helpen om de weidevogel als onderdeel van de bedrijfsvoering te zien. Met bewondering heb ik naar mijn oom De Weideman gekeken. Hoe hij melkveehouders met zijn kennis en kunde vooruithielp om beter te beweiden. Die ambitie heb ik ook voor het weidevogelbeheer…. En er is nog zoveel kennis uit praktijk en wetenschap die onbenut blijft!

Kieviten houden in deze periode van vochtige weilanden met kort gras. Daar kunnen ze het best jagen op de rode wormen en emelten, waar ze er veel van nodig hebben om van verenkleed te wisselen en flink op te vetten voor de winter en voor de trek naar het zuiden. ‘Onze’ kieviten trekken vaak naar het zuidwesten: Frankrijk, Spanje, Portugal, maar ook wel naar Engeland. Vanuit de Baltische staten, Rusland, Centraal- en Oost-Europa arriveren vanaf de zomer heel grote troepen kieviten in onze Nederlandse graslanden, die het wel best vinden bij onze temperaturen. Wordt het toch winters, dan gaan ze alsnog verder, voor de vorstgrens uit.

De meerderheid van onze grutto’s is al eerder vertrokken, naar Zuid Spanje of West-Afrika. Wist je dat ze in drie tot vier dagen doorvliegen de ruim 4000 km naar Senegal kunnen afleggen, met snelheden tot 90 km per uur? Dan is het helemaal te begrijpen, dat ze vooraf in onze weilanden minstens een week of vier moeten bunkeren om zeker een kwart van hun lichaamsgewicht erbij te groeien. Dat is hun brandstof voor de verre reis.

Samen krijgen we veel snavels dezelfde kant op!

Met gevleugelde groet,

 

 

 

Praktische tips deze maand:

  1. Als er weer regen valt is het najaar een goed moment om kruidenrijk grasland in te zaaien. Voor keuze van mengsels en tips hoe je dat het beste kunt aanpakken, zie de factsheet kruidenrijk grasland.
  2. Zelfs in het najaar kan een kleine plas-dras of greppel-plas-dras de kievit helpen om sneller op te vetten. Regenwormen en emelten zitten daar dichter aan de oppervlakte en kunnen opgepikt worden met de korte snavels van de kieviten.

Aanmelden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van