Menu

Voorweiden voorkomt negatieve effecten van uitgestelde maaidatum?

Veel percelen met een beheerpakket voor weidevogels hebben een ‘uitgestelde maaidatum’, met een rustperiode tot 1, 8 of 15 juni: dan zijn de meeste kuikens vliegvlug. Een veelgehoord probleem hiervan is dat dit een heel zwaar gewas geeft, wat niet ideaal is voor kuikens om in voort te bewegen en ook een lage voederwaarde heeft. Bovendien, ontstaat er een holle zode, waardoor de grasgroei na het maaien pas langzaam weer op gang komt. Om deze problemen te voorkomen zijn er ook beheerpakketten beschikbaar waarbij een late maaidatum wordt gecombineerd met voorweiden: hierbij mag een perceel worden beweid tot 1 of 8 mei, waarna het  4, 5 of 6 weken met rust gelaten moet worden. Maar werken deze pakketten ook voldoende?

Veel minder zware snede door voorweiden

In 2018 hebben we dit getest op KTC Zegveld. Er is een proef aangelegd waarin we het effect van uitgestelde maaidatum (tot 1/6, 8/6 of 15/6) zonder of met voorweiden (tot 1/5 of 8/5) hebben vergeleken. De opbrengst van de 1e snede bij uitgestelde maaidatum was 6,7 tot 7,3 ton / ha (zie figuur 1). Het gevolg van deze zware snedes  was een lagere zodedichtheid en in veel gevallen plat liggend gras (zie figuur 2). Voorweiden voorkwam deze negatieve effecten van de uitgestelde maaidatum door een duidelijk lagere opbrengst, bijvoorbeeld 3,9 ton ds op 1 juni. Dit werd deels gecompenseerd door de opname tijdens het voorweiden, van 1,9 ton bij voorweiden tot 1 mei.

Minder slecht verteerbaar gras

Uitgestelde maaidatum geeft een grote hoeveelheid gras met een lage verteerbaarheid: de VEM-waarde van dit gras was op 8 juni bijvoorbeeld 684 (zie tabel 1). Na voorweiden tot 1 of 8 mei was dit 783 respectievelijk 845 VEM. Dat is gras wat gemakkelijker inpasbaar is in een melkvee-rantsoen.

Voorweiden werkt, maar soms onvoldoende voor kuiken

Kortom, voorbeweiden verhelpt een groot deel van de problemen van beheerpakketten met een uitgestelde maaidatum. Maar met het warme voorjaar van 2018 was voorweiden tot 1 mei onvoldoende om  een zwaar pakket gras half juni te voorkomen: met meer dan 4,5 ton ds per hectare moet een kuiken nog steeds flink worstelen om bij z’n voedsel te komen…

Figuur 1: De drogestof-opbrengst (ton / ha) van de behandelingen met een uitgestelde maaidatum (MU) zonder of met voorweiden (VW) in vergelijking met de maaicontrole (MC).

Figuur 1: De drogestof-opbrengst (ton / ha) van de behandelingen met een uitgestelde maaidatum (MU) zonder of met voorweiden (VW) in vergelijking met de maaicontrole (MC).

Tabel 1: Gemiddelde voederwaarde (VEM/kg ds) van de behandelingen met een uitgestelde maaidatum (MU) zonder of met voorweiden (VW).

Figuur 2: Zode na maaien op 15 juni, zonder (links) en met voorbeweiding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Met kleine aanpassingen in je bedrijfsvoering kun je al snel meer biodiversiteit realiseren.” Teus Verhoeff, Adviseur Economie en Strategie bij PPP-Agro Advies

Biodiversiteit in beeld

WeideWinst

Zorg met slimme maatregelen voor meer biodiversiteit op je bedrijf. Getest in de praktijk door collega-melkveehouders die net als jij ook gewoon lekker willen boeren. 

Ontdek hoe je met kruiden, bemesting, slootkantbeheer, beweiding en meer biodiversiteit een boost kunt geven. En ook nog eens voordeel voor je bedrijf behaalt. Dubbele winst dus. Ofwel WeideWInst!

Kies het thema dat bij je past en ontdek wat er mogelijk is!

Bekijk onze thema's

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van