Menu

Relaties tussen kruiden en insecten onderzocht

Voor de kuikens van de grutto is de aanwezigheid van voldoende voedsel, in de vorm van insecten, van groot belang. Het Louis Bolk Instituut heeft, als onderdeel van het Project Winst en Weidevogels, onderzocht welke kruiden de gewenste insecten aantrekken. Met behulp van veld- en literatuuronderzoek is gekeken naar de invloed van verschillende soorten en combinaties kruiden op de aantallen en soorten insecten in de graslanden van melkveehouders.

In een literatuuronderzoek is gekeken naar het dieet van het gruttokuiken en de interacties tussen insecten en kruiden. De vliegen, bijen, hommels en kevers die de gruttokuikens eten, komen op verschillende kruiden af. Planten met witte of gele bloemen trekken kevers en vliegen aan en planten met roze, paarse of blauwe bloemen trekken vooral bijen en hommels aan. Ook de suikersamenstelling van de nectar en de geur, vorm, leeftijd en sekse van de bloem kunnen uitmaken voor de aantrekkelijkheid van planten voor een insect.

Voor het veldonderzoek zijn er op verschillende locaties in Zuid-Holland tellingen gedaan van bloembezoekende insecten in ingezaaide kruidenplots. Deze tellingen duurden elk vijf minuten, waarin er één keer rond één plot gelopen werd en het aantal vliegende insecten werd geteld dat zich in het plot bevond. Daarnaast werd van elk plot de vegetatie opgenomen en is het weer geregistreerd.

Uit de resultaten van de tellingen bleek het kuikenlandmengsel, een divers kruidenmengsel met 17 verschillende kruiden, de meeste insecten aan te trekken. In de plots waar alleen een grasmengsel was ingezaaid, werden de minste insecten geteld. Daarnaast bleek het aantal insecten af te hangen van het percentage bloeiende kruiden.

De belangrijkste informatie is samengebracht in een factsheet:

Factsheet insecten en kruiden

Het veld- en literatuuronderzoek is uitgevoerd door studente Cathelijne Boer als onderdeel van haar bachelor scriptie voor de opleiding Biologie. Haar scriptie is hier te lezen:

Scriptie: Kuiden, insecten en de grutto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cathelijne Boer telt vliegende insecten in een grasland ingezaaid met verschillende kruidenmengsels.

 

 

 

 

 

 

“Met kleine aanpassingen in je bedrijfsvoering kun je al snel meer biodiversiteit realiseren.” Teus Verhoeff, Adviseur Economie en Strategie bij PPP-Agro Advies

Biodiversiteit in beeld

WeideWinst

Zorg met slimme maatregelen voor meer biodiversiteit op je bedrijf. Getest in de praktijk door collega-melkveehouders die net als jij ook gewoon lekker willen boeren. 

Ontdek hoe je met kruiden, bemesting, slootkantbeheer, beweiding en meer biodiversiteit een boost kunt geven. En ook nog eens voordeel voor je bedrijf behaalt. Dubbele winst dus. Ofwel WeideWInst!

Kies het thema dat bij je past en ontdek wat er mogelijk is!

Bekijk onze thema's

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van