Menu

Lezing Voedsel voor weidevogelkuikens tijdens vrijwilligersdag Groene Motor

Op zaterdag 29 februari 2020 heeft de Groene Motor een informatieve dag georganiseerd voor haar vrijwilligers om samen de start van het weidevogelseizoen in te luiden. Ook WeideWinst was aanwezig en verzorgde een workshop: “Voedsel voor Weidevogelkuikens”.

Tijdens twee workshops met in totaal 40 deelnemers hebben we de belangrijkste resultaten gedeeld van twee jaar insectenonderzoek in de provincie Zuid-Holland in het kader van het Project Winst en Weidevogels. Wat eet een gruttokuiken? Hoe vang en meet je insecten? En was is de invloed van management en beheer op het aantal insecten in grasland?

De vrijwilligers waren verrast over het aantal insecten dat een gruttokuiken eet per dag, honderd? Honderden? Afhankelijk van de leeftijd eet een gruttokuiken 3000 tot meer dan 7000 insecten per dag.

De vrijwilligers vonden het leuk om meer te leren over een belangrijke fase in de levens van kuikens:  eten! En wat is er blijven hangen?:

  1. “Diversiteit in beheer is belangrijk voor meer insecten”
  2. “De slootrand kan een goede broedplaats vormen voor insecten”.

Ook gingen er wat plakvallen mee naar huis (grote gele stikkers) om zelf de proef op de som te nemen en wat insecten te vangen en te tellen.

 

De presentatie is hier te zien:   “voedsel voor weidevogel kuikens”

 

De belangrijkste resultaten over de waarde van de slootrand hebben wij ook voor u gebundeld: De waarde van de slootrand

 

“Met kleine aanpassingen in je bedrijfsvoering kun je al snel meer biodiversiteit realiseren.” Teus Verhoeff, Adviseur Economie en Strategie bij PPP-Agro Advies

Biodiversiteit in beeld

WeideWinst

Zorg met slimme maatregelen voor meer biodiversiteit op je bedrijf. Getest in de praktijk door collega-melkveehouders die net als jij ook gewoon lekker willen boeren. 

Ontdek hoe je met kruiden, bemesting, slootkantbeheer, beweiding en meer biodiversiteit een boost kunt geven. En ook nog eens voordeel voor je bedrijf behaalt. Dubbele winst dus. Ofwel WeideWInst!

Kies het thema dat bij je past en ontdek wat er mogelijk is!

Bekijk onze thema's

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van