Menu

Ze zijn begonnen!

30 maart 2023      

Nattigheid, veel nattigheid. En moet je kijken hoe gelukkig de kieviten zijn met al dat water in zompige percelen. Ze vinden de net iets hogere plekjes voor het maken van hun nest en gaan al massaal aan het broeden. Nattigheid betekent wormen voor het grijpen en ze vreten zich rond en dan zit het wel goed met de conditie en het produceren van eieren. Voor de weidevogels kan de start van het seizoen bijna niet beter. Inmiddels zijn ook de eerste gruttonesten al gevonden.

Zie je die nestjes tussen de plassen dan hou je je hart vast: komt dat wel goed. Maar het is me vaker opgevallen dat ze die plekken heel secuur hebben uitgezocht en dat je dan 27, 28 dagen later bij een paar eierschalen vaststelt dat ze het hebben geflikt. Die kieviten, dat zijn helden. Mijn waarneming is dat er vanwege de nattigheid nu meer kieviten in de weilanden zitten en wellicht wat minder op akkers en maisland.
Nu weet ik wel dat je als veehouder aan de gang wilt met de laatste drijfmest en met de kunstmest en lekker vlot met de koeien naar buiten. Maart is natter dan ooit en je hoopt op beter weer. Als het weer verandert en de kansen keren, hou dan asjeblieft een beetje rekening met al dat kievitgeluk in je weilanden.

Wachtend op beter weer, kun je intussen al wèl iets doen en dat is een goed contact opbouwen met je vrijwilligers. Of het nou de oude vertrouwde figuren zijn die het elk jaar weer doen, of nieuwelingen die net zijn opgeleid: elkaar kennen en weten te vinden is belangrijk.
Dan helpt een uitnodiging voor een bakje koffie met een goede koek of een gebakje natuurlijk geweldig. Leg de kaarten er maar bij op tafel en wissel informatie uit. Waar verwachten we de vogels op basis van eerdere jaren en waar hebben we de kieviten (en eerste grutto’s) al rond zien hangen?
Samen kun je er dan voor zorgen dat je veilig werkt tussen gemarkeerde nesten door en de heel kwetsbare plekken met rust laat.

Intussen hoop ik met iedereen mee op droger weer en een lekker zonnetje en een mooi begin van het weideseizoen. Reken maar dat onze stug broedende heldhaftige kieviten daar ook blij mee zijn!

Met gevleugelde groet,

Aanmelden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van