Winterse Droomstart!
3 maart 2025
Het kan vriezen en het kan dooien en dat deed het binnen een week. Wat een droomstart voor het weidevogelseizoen. De vorst maakte vochtige percelen een paar dagen bereikbaar en berijdbaar. Dus kon er volop stromest naar weidevogelpercelen en reden de mestwagens hier en daar in file. Mooi ook nog even de slootkanten frezen, greppels frezen, en plasdraspompen naar de plek rijden. Terwijl de eerste kievitmannen hun territorium al innemen, kregen we zo volop de kans om alvast het ‘bed op te maken voor het nestelen en broeden van straks’.
Ik liet me in Friesland door een enthousiaste mozaïekregisseur bijpraten over het verschil met vorig jaar. Van bed opmaken met stromest en slootkantruigte kwam het door de nattigheid toen niet. “Met gevolg dat de kieviten massaal kozen voor maispercelen waar ze wel de kale stukken en hobbelige structuur vonden die ze willen. En grutto’s daar ook bij gingen zitten.” De voorbereidingen zijn nu beter gelukt en hij verwacht dat de kieviten nu meer in de graspercelen neerstrijken en broeden. De rest volgt dan vanzelf, want grutto’s en tureluurs voelen zich veilig in de buurt van zoveel mogelijk kieviten, die strijdbaar de lucht in gaan als er wat van die bruine vleugels in de buurt dreigen te komen. Nu het opwarmt en weer wat natter wordt, duurt het vast niet lang meer voordat die stoere vogels met de kuif aanstalten maken om te nestelen en te broeden!
Let wel, stromest heeft voor de nestel- en broedfase zijn mooie kanten, maar hou het beperkt. Breng in het voorjaar ook liever geen drijfmest op percelen met een rustperiode, want je trekt er een hoop grasgroei mee op gang en na de rust is de voederkwaliteit van dat gras vrij laag. Bovendien is het probleem meestal dat het gewas eind mei al te hoog en dicht is voor de kuikens op zoek naar vliegen, muggen en ander lekkers. Nu je dit jaar weer minder eigen mest mag gebruiken, kun je dat beter benutten op je productieve percelen. Op de weidevogelpercelen kun je ook na het maaien van de eerste uitgestelde snede nog wat mest brengen. Uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut bleek al, dat je totale seizoensopbrengst dan ongeveer gelijk blijft.
Percelen met lang gras kun je misschien nog wat inkorten met schapen in februari/maart. En dan begint ook de periode dat je op scherp moet staan om met koeien of pinken te gaan voorweiden waar dat de bedoeling is. Ook dat lukte vorig jaar niet, maar het helpt enorm om voor open gras te zorgen waar we kuikens in groot krijgen. Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Om het met dat meisje uit een reclamespot te zeggen: ik heb daar zin in in!
We spreken elkaar,
Aanmelden
