Menu

Weidevogelseizoen herkauwen

22 oktober 2020      

Wat een topweek was dit, om nog maïs te hakselen en om het laatste gras te maaien! Prima afleiding van de wat saaie toestand waar we met zijn allen nu weer in belanden. Veel leuke dingen buiten de deur kunnen voorlopig niet. Dus, hoe kunnen we de boel wat opleuken?

Ik dacht, scroll eens door je smartphone-foto’s van afgelopen voorjaar, op zoek naar foto’s van situaties die een link hebben met weidevogelbeheer: je eerste kievitsnest van het jaar, die scholekster die weer op dezelfde plek zat of die vertederende insecten-pikkende jonge grutto’s. Stuur ze naar een buurman, een vriend(in) of een vrijwilliger die ook met weidevogels in de weer is. Vertel waar je blij mee was, of trots op bent. Ben je toch even gezellig met wat gelijkgestemden aan de babbel.

‘Vertel waar je blij mee was, of trots op bent’

Mooi als je zo’n ‘App-gesprek’ met een paar buren kunt doen, want weidevogelbeheer gaat beter als je elkaar op gebiedsniveau weet te versterken. Al doende krijg je als vanzelf op een rij hoe het ook al weer ging en borrelen de ideeën op om het anders/beter te doen.

Heb je toevallig zo’n kaart waar vrijwilligers de nesten op markeerden, pak die er dan ook bij en eventueel je graslandgebruikskalender. Zitten de vogels op dezelfde plekken, of komen er nieuwe plekken bij? Zijn de aantallen constant, of meer/minder? Was er meer predatie, welke bosjes gebruiken die roofvogels en kunnen die worden afgezet? Is er voldoende kuikenland, dat open en structuurrijk is? Kansen voor meer plasdras? Al doende kom je vast wel aan vier, vijf haalbare verbeterpunten. Als je die opschrijft is je evaluatie klaar. Heb je weer ruimte in je hoofd om over andere dingen na te denken.

Ondertussen kun je genieten van groepen kieviten. Duizenden tegelijk zie je soms, nu de broedvogels uit Noord- en Oost-Europa hier neerstrijken. Foeragerend op bouwland en vochtige percelen waar ze makkelijk rode wormen en emelten vinden. Dwarrelend in de lucht, samen met spreeuwen en goudplevieren. Soms staan ze wat te staan met alle de snavels dezelfde kant op, in de wind. Voorlopig blijven ze hier. Mochten we nog wel een strenge vorstperiode krijgen, dan trekken ze naar het Zuidwesten: Frankrijk, Spanje, Portugal, maar ook wel naar Engeland.

Met gevleugelde groet,

Tips:

  • Percelen met een verlate maaidatum in juni kun je maar het beste kort de winter in laten gaan. Koeien of jongvee weiden kan vaak nog tot in november en in de winter kunnen schapen goede diensten bewijzen. Eventueel kun je die in maart nog inzetten om deze percelen kort te maken.
  • Zoek de natte plekken in je land op en bekijk of dit goede plekken zijn voor een (greppel) plasdras in het volgende weidevogelseizoen. (Ik weet ‘t, ik val in herhaling. Maar ja, nattigheid is gewoon zooo goed voor ze!)

Aanmelden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van