Menu

Volop kuikens!

20 mei 2021      

Tja, wat een wonderlijk voorjaar. Ineens groeit het gras wèl en staat er een maaisnede waar je deze week door het wisselvallige weer niet bij kunt. Vorige week is er gemaaid en soms ging het goed, maar er waren ook pechvogels die een dikke wolkbreuk in hun gras kregen.

De relatieve rust in de weilanden heeft de weidevogels in elk geval een tamelijk onbezorgde broedperiode opgeleverd. Dubbelop, want er zijn duidelijk minder rovers actief dan vorig jaar en er zijn veel eieren uitgebroed, hoor ik uit het veld. Misschien hebben die opvreters een tik gehad van de vorst, of is het omdat er meer muizen zijn en ze zich daarom minder op kuikens richten?

Inmiddels zijn een groot deel van de grutto’s klaar met hun eerste leg en lopen er veel kuikens rond. Tureluurs zijn doorgaans een weekje later. Het is lastig voorspellen hoe het weer van nu en de omstandigheden met lang gras gaan uitpakken. Doorgaans hebben de oudervogels de neiging om hun jongen mee te nemen uit dat te lange en dichte gras naar plekken waar ze beter kunnen foerageren.

‘Beweid land is een bron van vliegjes, loopkevers, spinnetjes en wormen’

Ze kunnen prima terecht in het kuikenland met uitgestelde maaidatum, want dat heeft door de koude april en lagere bemesting een dunnere stand! En ook de percelen waar je de koeien geweid hebt zijn een fijn alternatief voor ouders met kuikens. Die hebben wat structuur en mestflatten met hoger gras er omheen. Ze bieden beschutting en zijn een bron van vliegjes, loopkevers, spinnetjes en wormen in de mest!

Neem daarom het wat voddige aanzicht van de percelen waar je geweid hebt en die je nu bestemd voor maaien, gewoon voor lief. Schoonmaaien of slepen heeft hooguit voor het oog effect. In drogestof- en voederwaarde-opbrengst brengt het weinig of geen voordeel, zo bleek uit onderzoek in het project Vogels en Voorspoed Fryslân in 2019.

 

Onderzoek: Kansen voor voorweiden in weidevogelbeheer

Maar goed, op een dag is er een goede weersvoorspelling en haal je de grasoogst binnen. Zorg dat je met je vrijwilligers in beeld hebt waar vogels met kuikens rondstruinen en waar ze een goed heenkomen vinden. Zie mijn tips hieronder en met een beetje geluk is er voorspoed voor vogels èn melkveehouders die alsnog hun eerste snede binnenhalen!

Met gevleugelde groet,

Tips:

  • Markeer nesten en laat bij maaien een groot stuk gras staan om het nest (minimaal 50 m2). Plaats een dag van tevoren vlaggenstokken in het perceel om kuikens (en ouders) te verjagen. Maai overdag, van binnen naar buiten, niet snel, met wildredder en gebruik geen maaikneuzer.
  • Laat ongemaaide kuikenstroken staan als logische route naar ander kuikenland.
  • Bij slootkanten kun je eenvoudig de buitenste twee meter laten staan.
  • Zijn er veel kuikens en is er geen alternatief? Dan toch nog een flink stuk laten staan!

Aanmelden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van