Menu

Kieviten op maïsland: kansloos?

27 maart 2020

Een paar weken geleden stond alles blank en nu is al dat water spoorslags verdwenen. Het bemesten van grasland gaat vlot, de eerste koeien lopen buiten! Ik zie melkveehouders en loonwerkers al wat rondklussen op maïspercelen. Daar zijn nu veel kieviten actief. Ze zitten graag op ruig en open land.

Voor die nestelende kieviten op maïspercelen is het perspectief niet zo vrolijk. Als regel wil je de voorjaarswerkzaamheden rond half april doen om eind april te zaaien. Vorig jaar kon dat zaaien op veel plekken half april al en daar stevenen we nu weer op af. Dan gaan er veel nesten stuk!

Je kunt redeneren dat die kieviten daar nou eenmaal verkeerd zitten. Maar bij voorbaat opgeven doet wel pijn, vind ik. Wil je als veehouder toch meer betekenen voor de kieviten op je maïsland, dan zou je het werk simpelweg uit kunnen stellen tot na 1 mei. Valt niet mee als je anderen volop bezig ziet, maar je geeft de meeste nesten tijd om uit te komen. In weidevogelcollectieven zijn vergoedingen mogelijk voor uitstel tot tenminste half mei.

Vervolgens is het te hopen dat de kievitkuikens plekken vinden om te schuilen en te foerageren. Het zijn nestvlieders die vanaf dag één hun kostje zelf bij elkaar scharrelen. Net als bij de grutto’s is kuikenoverleving hét kritieke punt. Ze foerageren graag in kort en vochtig gras, maar hebben daarnaast langer gras nodig om te schuilen. Met stroken braakland aan de buitenkant of juist midden in het perceel help je de kievitkuikens, evenals met beweid grasland ernaast. Een stap verder is zorgen voor een combinatie van kruidenrijk grasland, plas-dras en beweid grasland in de nabijheid. Dat vergt een jaar voorbereiding, maar als het lot van kieviten op maïsland je aan het hart gaat, kun je er tijdens het voorjaarswerk alvast over nadenken.

Met gevleugelde groet,

 

 

 

Praktische tips deze maand:

  • Agrarische collectieven hebben vergoedingen voor uitgestelde bewerkingen op maispercelen.
  • Zorg voor beweiding in percelen naast het bouwland, daar voelen kievitkuikens zich thuis en vinden ze voedsel.

Aanmelden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van