Menu

Hoeveel jeuk?

11 mei 2020      

‘Knetterdruk’. Veehouders, loonwerkers en weidevogelbeschermers maakten overuren in de eerste grote maaiweek van het voorjaar. Het voorwerk om nesten te vinden en te beschermen, levert nu cruciale informatie om keuzes te maken voor nesten en kuikens. Het is zo’n week waarin alles op zijn plek moet vallen en je elkaar nodig hebt onder een pittige tijdsdruk.

Het beeld is dat grutto’s gespreid tot broeden komen. Een deel is ‘op tijd’ gaan broeden, een deel onlangs pas, toen er regen viel en een deel dwaalt rond. De kieviten hebben vaak al kuikens.
Hoeveel ‘jeuk’ heb je om te maaien? Want ja, als er nesten liggen of zelfs kuikens lopen, dan is uitstel de aller állerbeste maatregel die je kunt nemen. Van mijn oom De Weideman leer ik dat één of twee weken wachten niet alleen een zwaardere snede oplevert, maar ook een gunstiger gehalte ruw eiwit (per groeidag gaat er 4 gram ruw eiwit af).  Over twee weken is het gras veel langer en trekken ouders met uitgekomen kuikens er vanzelf uit. Helemaal als er goede alternatieven in de buurt zijn, zoals beweide percelen of percelen met een rustperiode.

Struinen er al kuikens rond, laat ze dan asjeblieft heel door niet te maaien. Als het echt niet anders kan, zet dan een dag tevoren lange bamboestokken met wapperend plastic neer, zodat de ouders met jongen wegtrekken. Belangrijk is dat er goed gekozen flinke stroken of complete percelen blijven staan, waar ze weer dekking en voedsel vinden.

Kortom, de maaiperiode is een gevaarlijke tijd voor weidevogels. Het is kunst- en vliegwerk om ze goed te beschermen en dat gaat het best als je samenwerkt met vrijwilligers en de rust neemt om informatie te verzamelen en af te wegen!

Met gevleugelde groet,

Tips rondom maaien:

  • Maai met 6 km per uur, dan zie je meer en geef je dieren kans om weg te komen (geldt ook voor schudden)
  • Maai een baan in. Kijk of er broedende vogels of ouders met kuikens uit het gras komen. En ga dan eerst verder op een ander perceel.
  • Een stang met kettingen aan de maaier, een ‘wildredder’, helpt kuikens en vogels weg te krijgen bij het maaiwerk.
  • Zitten er tieners thuis? Mooi klusje voor ze: op avonden met de trekker her en der een stukje een weiland in en kijken hoeveel vogels opvliegen en waar ze zitten!

Aanmelden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van