Menu

Gods water over Gods akker

28 januari 2021     

Jongens wat een heibel in de grote steden over die avondklok. Dan kun je maar beter rustig op het platteland zitten. Waar we toch al vroeg op bed gaan en waar we Gods water over Gods akker laten lopen. Dat is een uitdrukking voor de boel een beetje op zijn beloop laten, maar vroeger bedoelde men ook letterlijk dat iemand dan het water zijn gang maar laat gaan.

Precies wat je min of meer doet om de weidevogels straks een perfecte (greppel)plas-dras situatie aan te bieden. Vanaf half februari moeten bijvoorbeeld de eerste (greppel)plas-drassen er al staan en op 1 maart de rest. Ik hoop maar dat er waar nodig gegreppeld is voor een goed greppelprofiel. Zo niet, dan mag je hopen op vorst (maar die is tegenwoordig schaars).
Het water op de goede plekken vasthouden is mijn eerste advies. Hiervoor kun je de greppels afdoppen of bij de uitloop voorzien van een handig draaibaar bochtje op de buis waarmee je kunt instellen hoe hoog het water komt.

‘Water op de goede plekken vasthouden’

De pomp kun je er later nog naartoe brengen, als de kopakker wat beter te berijden is dan nu. En verder is het goed om heel praktisch te bedenken wat er nodig is. De accu’s moeten het straks doen met zonnestroom, maar het is wel zo slim om ze vooraf eenmalig goed op te laden.

Mooi is de combinatie van greppel plas-dras met een hoogwater sloot, waarmee je de greppel kunt laten vollopen. Voor de vogels biedt die natte waterkant nog wat extra’s, doordat er slikkige randen ontstaan. Die sloten dan nu afdammen en het water vasthouden, maakt dat je straks niet of minder hoeft te pompen. Let wel op of dat volgens de vergunning van het waterschap ook mag; soms staat daarin dat het na half maart pas is toegestaan.

Laat Gods water maar over Gods akker lopen: de weidevogels strijken er straks graag bij neer en als het goed voor elkaar is kunnen zij ook lekker de boel een beetje op zijn beloop laten.

Met gevleugelde groet,

Tips:

  • Ik zie nog best veel percelen met veel gras. Vooral op de percelen met uitgestelde maaidatum is het een goed idee om die nog even kort te laten grazen met een koppel schapen.
  • Wildcamera’s zijn hele mooie dingen om in beeld te brengen welke rovers er nu al rondstruinen in je weilanden! Niet duur en eenvoudig in gebruik. Hang zo’n ding op de plekken waar je looproutes van vossen een andere rovers vermoedt. Wellicht kan de jager dan ‘gericht’ actie ondernemen…

Aanmelden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van