Menu

Beheersgras te grazen nemen!

22 juni 2020      

Het is prachtig weer om je maaidatumgras van het land te halen. Wel goed om even met je weidevogelvrijwilligers te bekijken hoe je de kuikens die er nog rondlopen een alternatief kunt bieden. Dat kunnen beweide percelen zijn en/of de stroken bij de slootkant die je laat staan en die een week later maaien, bijvoorbeeld.

Ook al is het stengelig, stug spul en weten we dat een late maaidatum lagere voederwaardes en lagere verteerbaarheid oplevert, waardeloos hoeft het niet te zijn. In de praktijk blijken veel veehouders het graag te gebruiken bij pinken en droge koeien, die er dan een kwart tot de helft van in hun ruwvoerrantsoen krijgen. Bij melkkoeien is dat vaak niet meer dan 5%, maar volgens onderzoek is zeker tot 20% wel inpasbaar, afhankelijk van het gehele rantsoen. Boeren met een mengvoerwagen mengen het met eiwitrijker gras en dan blijken de koeien het beter op te nemen.
Gebruik je het in kleine porties en aanvullend, dan ligt het voor de hand om het in foliebalen in te kuilen. Inkuilen onder plastic kan wel, maar het is broeigevoelig spul en dan heb je voersnelheid nodig. Dat lukt meestal pas als je het (ook) bij de melkkoeien gebruikt.
Kun je er met goed weer, schudden en geduld kraakdroog hooi van maken, dan ben je doorgaans van de broeikansen af. Hooibalen, al of niet in folie, zijn goed verkoopbaar als paardenhooi. In smaakproeven met pinken bleken die net iets meer op te nemen van hooi, dan van kuilvoer van hetzelfde gras.

Ga je inkuilen, dan heeft vochtige kuil (40% drogestof) vaak een betere conservering en smaak dan bij 55 tot 70% drogestof. Omdat het snel droogt, moet je dan bijna dezelfde dag of de volgende morgen harken en ophalen, anders ben je die 40% drogestof zo voorbij. Minder schudden en een korte veldperiode heeft als voordeel dat je minder witbolzaden verspreid. Droger inkuilen bij meer dan 55% drogestof geeft kuilen met een wat lagere voederwaarde, maar brengt een lagere OEB en betere DVE mee.

Het spreekt vanzelf dat aanrijden meer gewicht en tijd vergt, vergeleken met regulier gras en afdichten met een flinke laag grond helpt broei voorkomen. Laat je het in balen persen, dan is het goed om met veel messen te snijden en extra wikkelingen plastic te gebruiken. Het stengelige spul kan gaatjes veroorzaken.

Met gevleugelde groet,

Toepassingen maaidatumgras in schema

Nat inkuilen (35-40% drogestof) Droog inkuilen
(>55% drogestof)
Hooi
Voerdoel
Pinken √√ Ivm goede conservering en kosten
Droge koeien √ in foliebalen
Melkkoeien √√ Afhankelijk van overige componenten in het rantsoen
Paarden √√ * hooi moet stofvrij zijn
  • Check voor het maaien of de kuikens het veld uit zijn. Als kuikens nog aanwezig zijn en er zijn uitwijkmogelijkheden verjaag deze dan eerst door het plaatsen van stokken met wimpels of plastic zakken. Als er geen uitwijkmogelijkheden zijn, laat dan de slootkanten en een deel van het perceel staan.
  • Maai van binnen naar buiten en met lage snelheid.

Aanmelden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van