Menu

Training: dagelijkse praktijk op een melkveehouderij

10 december 2019 

Kennis over weidevogels en de dagelijkse praktijk en afwegingen van melkveehouders kan worden verbeterd. Daarom is WeideWinst dit najaar begonnen met het geven van een training voor de coördinatoren en veldmedewerkers van verschillende agrarische natuurverenigingen in Zuid-Holland.

Melkveehouders doen hun best om de weidevogels te helpen, maar willen ook goed voor hun koeien zorgen door passend gewas te oogsten en goed te weiden. Om weidevogelbeheer goed te kunnen inpassen in een modern agrarisch bedrijf is het belangrijk dat agrarische natuurverenigingen meer leren over de dagelijkse praktijk op een melkveehouderij. Wat betekent VEM? En wat kost het een boer om zijn gras later te maaien? Wat betekent weidevogelbeheer voor de economie van de verschillende melkveebedrijven?

Tijdens de eerste training, in de stal van melkveehouderij De Wit-Burggraaf in Alphen aan den Rijn, stonden de deelnemers in de schoenen van de melkveehouder, om van daaruit te kijken hoe samen met de collectieven passend weidevogelbeheer kan worden opgezet. Met als doel winst voor de weidevogel en boer: weidewinst!

Naast praktijkkennis wordt ook de kennis over de weidevogels ververst. Zo werd tijdens de trainingen  al snel duidelijk dat insecten een belangrijke voedingsbron zijn voor met name jonge vogels en wormen vooral voor oudere vogels. Een jonge vogel heeft 800-9000 insecten per dag nodig, afhankelijk van soort en grootte. Kruiden en koeienvlaaien zijn bijvoorbeeld heel aantrekkelijk voor insecten en vogels. En dat niet alleen: kruiden verbeteren ook de bodemgezondheid en zijn beter bestand tegen droogte dan gras. Het laten staan van een bloemrijke slootrand kost weinig moeite en biedt schuilmogelijkheden voor  weidevogel kuikens en trekt ook nog eens insecten aan.

 

“Met kleine aanpassingen in je bedrijfsvoering kun je al snel meer biodiversiteit realiseren.” Teus Verhoeff, Adviseur Economie en Strategie bij PPP-Agro Advies

Biodiversiteit in beeld

WeideWinst

Zorg met slimme maatregelen voor meer biodiversiteit op je bedrijf. Getest in de praktijk door collega-melkveehouders die net als jij ook gewoon lekker willen boeren. 

Ontdek hoe je met kruiden, bemesting, slootkantbeheer, beweiding en meer biodiversiteit een boost kunt geven. En ook nog eens voordeel voor je bedrijf behaalt. Dubbele winst dus. Ofwel WeideWInst!

Kies het thema dat bij je past en ontdek wat er mogelijk is!

Bekijk onze thema's

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van