Met hulp van stappentellers ‘ziet’ je managementprogramma een tochtige koe meestal eerder dan jij zelf. Een sensor in een halsband kan de grasopname in de wei voorspellen. Techniek rukt op in de stal en in de wei. En nu ook in weidevogelonderzoek en -bescherming. Met kleine chips aan de poten van grutto’s analyseren onderzoekers het trekgedrag van grutto’s. Die dingen blijken ook te vertellen wanneer een grutto zit te broeden, want dan registreren ze ‘donker’ en dat levert een nieuw inzicht. Alle grutto’s uit het onderzoek waarvan het eerste nest mislukte, begonnen aan een tweede leg, en dat is veel meer dan de 20 tot 45% die altijd werd aangenomen.
En dan zijn er de grutto’s met een satellietzendertje op hun rug, die je gewoon live op je scherm kunt volgen! (volg.keningfanegreide.nl) Ze leveren een schat aan informatie over het gedrag van de vogels. Weidevogelprofessor Theunis Piersma vertelde er boeiend over in een van de laatste uitzendingen van De Wereld Draait Door: https://www.facebook.com/DWDD/videos/trekvogels-weer-terug/2558601511049116/.
Drones met een warmtecamera vinden nesten en kuikens! Veel weidevogelcollectieven werken ermee en ervaren dat het in korte tijd een heel goed beeld geeft van aanwezige nesten en kuikens in één of meer percelen. Het zien van een kaartje met stippen blijkt enorm motiverend voor vrijwilligers en veehouders: je ziet heel duidelijk waar nesten en kuikens zitten. Samen maak je dan betere beslissingen over wel/niet maaien, wat laten staan, vogels met kuikens een alternatief geven, enzovoort. Ik vind dat ge-wel-dig!
Wellicht dat het nog eens mogelijk wordt om de verzamelde informatie in een app op je telefoon te krijgen en dat je daar meteen aanvullende informatie en advies-op-maat bij krijgt. Dan ben je realtime op de hoogte van zowel de weers- als de weidevogelgegevens en hou je daar als vanzelf optimaal rekening mee. Ik zie een uitdaging voor boeren en techneuten: Smart Farming die als vanzelf Smart Birding met zich meebrengt. Zeg nou zelf?
Met gevleugelde groet,
Tips voor nu:
Check je graslandpercelen of laat ze checken door vrijwilliger en/of drone voor het maaien om te voorkomen dat je nesten of kuikens hebt gemist
Zorg met slimme maatregelen voor meer biodiversiteit op je bedrijf. Getest in de praktijk door collega-melkveehouders die net als jij ook gewoon lekker willen boeren.