Menu

Kuikenalarm

15 juni 2021      

‘Het loopt hier over van de weidevogelkuikens. We komen ze ook op allerlei onverwachte plekken tegen’, hoor ik van een weidevogelcoördinator. Na de tellingen van eind mei komen uit diverse weidevogelpolders juichende geluiden. De voordelen van een koud voorjaar en tevens een fijne opsteker voor boeren en vrijwilligers!

’15 juni-startschot verruilen voor (kuiken)alarmbel’

Het is 15 juni geweest en mooi weer, het startschot voor het maaien van rustpercelen. Mag ik toch even wijzen op de kans op onweer en een wijze relativering in de brochure van Koeien en Kruiden. “Op 15 juni mag je maaien, maar het hoeft niet”, zeggen Rick en Kees Boon uit Delfstrahuizen. Zonodig wachten zij tot juli, want ze willen kraakdroog hooi. Op veel plekken kunnen we het startschot van 15 juni ook beter even inruilen voor de (kuiken)alarmbel.
De gruttokuikens van begin mei kunnen vliegvlug zijn, maar de latere en de kuikens uit herleg nog niet. En er zitten nog late Tureluurs en zomertalingen op het nest. Goed beslissen begint weer met  goede informatie over waar vogelgezinnen zitten en waar nog vogels broeden. Je hoeft maar even een perceel in te lopen en alarmvogels te tellen en je weet wat er speelt.

Je hoeft maar even een perceel in te lopen en alarmvogels te tellen en je weet wat er speelt.

Zijn het er veel, laat een perceel dan toch nog een week staan. Zijn het er enkele, dan is verjagen naar beweide percelen en gemaaid land een optie, mits dat goede alternatieven zijn. Beweid grasland is dit seizoen vaker van grote betekenis geweest als overbrugging. Ik roep het ook nu weer: maai het asjeblieft niet schoon, het is van grote waarde voor de vogels. Heb je weinig alternatieven in de buurt, laat dan vakken of stroken staan en doe dat bij voorkeur langs slootranden.

Veel veehouders maken net als Boon nog het liefst hooi van het natuurgras, want dan heb je smakelijk voer en geen last meer van broei. Inkuilen kan echter ook en dan is de conservering nog het beste als je het bij 40% drogestof inkuilt en niet met 55 tot 70%. Dan moet je het al na een dag oppakken anders wordt het te droog. Weinig schudden en een korte veldperiode heeft als voordeel dat je minder witbolzaden verspreidt. Zorg wel voor tijd en gewicht om grondig aan te rijden en dek het ook letterlijk heel ‘grondig’ af om broei te voorkomen.

Met gevleugelde groet,

Tips:

  • Maai met lage snelheid, loer op kuikens, verjaag ze. En maai altijd van binnen naar buiten!
  • Moet je hooi oppakken voor het kraakdroog is, dan kun je het in folie veilig stellen. Kies wel voor extra wikkelingen, vanwege de ‘prik’ van het stengelige spul.

Aanmelden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van