Menu

Bemesting ‘vogeltjesland’ gunstiger NA de 1e snede

Dat bij bemesting het best rekening gehouden kan worden met de verwachte zwaarte van de snede is algemeen bekend. Percelen die het eerst beweid gaan worden hoeven vaak slechts de helft van de stikstofgift voor maaipercelen te krijgen. Maar deze vuistregel is niet handig voor ‘vogeltjes-land’; een lagere bemesting is daar juist nodig om een extreem zware snede te voorkomen. Want van zware grassnedes worden ook veehouders niet blij: nog meer slecht verteerbaar ruwvoer, wat in grote hoeveelheden moeilijk inpasbaar is op een hoogproductief melkveebedrijf.

Proef zonder bemesting

Minder mest OK, maar nul-bemesting? Groeit er dan nog wel iets en gaat dat niet ten koste van het eiwitgehalte van het ruwvoer? Niet op voormalig productiegrasland op klei- en veengronden zo blijkt uit een proef in Midden-Delfland  zonder bemesting stond er op 15 juni nog steeds een zware snede (>5,7 ton ds per ha). En ook het eiwitgehalte was nauwelijks hoger op de bemeste plots: uitgebloeid gras bevat sowieso weinig eiwit.

Voordelen van mest na de 1e snee

De jaarproductie van de proefplots veranderde weinig met de verschillende verdeling van de mest gedurende het jaar. Daarom is het beter om de mest pas na de eerste snede te geven of een deel van de uitgespaarde mest op de andere productiepercelen te gebruiken; dat levert een hogere bruikbare eiwitproductie per jaar op. En ook de weidevogel-kuikens zullen blij zijn met een minder extreem zware grassnede: die moeten anders ware worstelaars zijn om bij hun insecten-eten te komen in het lange gras.

Grutto

Foto: Arjan van Duijvenbode

“Met kleine aanpassingen in je bedrijfsvoering kun je al snel meer biodiversiteit realiseren.” Teus Verhoeff, Adviseur Economie en Strategie bij PPP-Agro Advies

Biodiversiteit in beeld

WeideWinst

Zorg met slimme maatregelen voor meer biodiversiteit op je bedrijf. Getest in de praktijk door collega-melkveehouders die net als jij ook gewoon lekker willen boeren. 

Ontdek hoe je met kruiden, bemesting, slootkantbeheer, beweiding en meer biodiversiteit een boost kunt geven. En ook nog eens voordeel voor je bedrijf behaalt. Dubbele winst dus. Ofwel WeideWInst!

Kies het thema dat bij je past en ontdek wat er mogelijk is!

Bekijk onze thema's

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WeideWinst is een initiatief van